Er du på udkig efter en kolonihave i Århus, Odense, Aalborg, København eller en af de andre, større byer i Danmark, så læs lige med her.

For det kan være fristende at købe en kolonihave, hvis du bor i lejlighed. Så drømmer du sikkert om en have, som børnene kan lege i, mens I nyder livet på terrassen.

Men der er et par ulemper ved en kolonihave. Først og fremmest er der størrelsen. De fleste kolonihaver er forholdsvis små, så har i brug for meget plads (med f.eks. flere børn), så kan det blive et problem. Så er et sommerhus måske et bedre valg.

De fleste kolonihaver hører også under en haveforening – som godt kan være en diktatorisk størrelse. Er I uheldige, så bliver der stillet meget høje krav til, hvordan jeres have skal se ud. Og det er jo ikke sikkert, at I ønsker det.

Alle fordelene

Til gengæld har kolonihaver så også en lang række fordele. Først og fremmest er der prisen, der normalt er i et helt andet leje end et sommerhus. Bortset fra enkelte steder som f.eks. Amager Strandpark, så ligger husene langt lavere end de tilsvarende sommerhuse.

Samtidig ligger de normalt også tættere på centrum, således at turen fra f.eks. Århus centrum kan klares på cykel eller alternativt med bus. Køber I et sommerhus kommer i normalt ikke udenom også at skulle have en bil. Og er I byboere, så er det jo ikke sikkert, at I lige har det.

Så når I overvejer at købe en kolonihave, så bør I overveje, hvad I vægter højest. Er det pris, størrelse, beliggenhed eller noget helt fjerde?